In Vlaanderen zijn er maar liefst 104 erkende diensten voor gezinszorg, waarvan een groot aantal openbare diensten die het lokale zorglandschap mee kleuren. Deze keer richten we onze blik op de Dienst voor Gezinszorg en Aanvullende Thuiszorg Ondersteund Zelfstandig Wonen in Aalst.

Wie zijn ze?
Met meer dan vijftig jaar ervaring in zorg en welzijn, speelt de Dienst voor Gezinszorg en Aanvullende Thuiszorg Ondersteund Zelfstandig Wonen (OZW) een sleutelrol in Groot-Aalst, waaronder Aalst-Centrum, Meldert, Baardegem en de andere omliggende deelgemeenten. Hun missie? Mensen ondersteunen in het behouden van hun zelfstandigheid en kwaliteit van leven, of het nu gaat om ouderen, mensen met een beperking of anderen die tijdelijke of langdurige zorg nodig hebben. Door nauw samen te werken met de sociale dienst binnen het OCMW kunnen zij cliënten snel doorverwijzen naar andere diensten, wat hen in staat stelt om hun zorgbehoeften volledig te dekken. "We kennen onze cliënten goed, en dat maakt het mogelijk om zorg op maat te bieden," zegt thuiszorgconsulent Magali Lelubre.
Wat doen ze?
OZW biedt een zorgaanpak die verder gaat dan alleen de ‘traditionele’ gezinszorg. Ze zetten in op het welzijn van de cliënt met niet alleen praktische ondersteuning, zoals hulp in het huishouden, vervoer … en een Personal Alarm System (PAS), maar ook door ruimte te geven voor sociale en morele ondersteuning. Dit kan variëren van een goed gesprek op een moeilijk moment tot samen een wandeling maken, waardoor de cliënt zich niet alleen fysiek, maar ook emotioneel ondersteund voelt.

“Maar wat ons uniek maakt is flexizorg”, vertelt thuiszorgconsulent Lieselot Heyndrickx. Flexizorg houdt in dat ze zorguren flexibel afstemmen op de behoeften van de cliënt, met de mogelijkheid voor korte zorgmomenten overdag, 's avonds of in het weekend. Dit stelt cliënten in staat om zorg te ontvangen op de momenten die hen het beste uitkomen, zonder in te boeten op kwaliteit.
Een nieuwigheid waar Magali graag mee uitpakt, is de speciale badkamer in LDC De Maretak, waar ook de kantoren van de dienst zijn gevestigd. “Niet iedereen heeft thuis een geschikte badkamer, laat staan eentje met een tillift. Indien nodig kunnen onze cliënten gebruik maken van deze uitgeruste badkamer. Aangenamer voor hen én voor onze verzorgenden.”
Wat drijft hen?
Bij OZW staan vier kernwaarden centraal: klantgerichtheid, betrokkenheid, vertrouwen en samenwerking. “We luisteren naar onze cliënten en streven ernaar om hun zorgbehoeften zo goed mogelijk in te vullen, waarbij we altijd respectvol met hen omgaan,” legt Magali uit. Dit zorgt ervoor dat cliënten zich begrepen voelen, wat essentieel is in een zorgcontext waar de problemen steeds complexer worden.
“We zien namelijk alsmaar meer cliënten die te maken hebben met een multiproblematiek, zoals verslavingen, en steeds vaker ook verzamelwoede (hoarding). Zo is het niet ongewoon dat er ernstige vervuiling en ophoping van spullen is, waardoor we eerst de omgeving moeten ontruimen en veilig stellen, voordat we verder kunnen met de zorg,” legt Lieselot uit. Om deze complexe uitdagingen aan te pakken, volgt het team regelmatig gerichte opleidingen. Ook voor verzorgenden worden er specifieke trainingen aangeboden, zodat zij goed voorbereid zijn om deze cliënten te ondersteunen. Daarnaast is het voor het team belangrijk om ook intern te kunnen ventileren en ervaringen te delen om de zorg voor deze cliënten op de juiste manier te blijven volgen.
De zorgbehoeften van cliënten worden steeds veelzijdiger, en daarom blijft OZW zich inzetten voor kwaliteitsvolle, persoonlijke zorg. Ze spelen actief in op veranderende zorgbehoeften door samen te werken met een breed netwerk van zorgpartners en innovatieve zorgoplossingen te zoeken. Zo doen ze bijvoorbeeld regelmatig beroep op de expertise van een ouderenpsycholoog, maar ook de samenwerking met de sociale dienst is cruciaal. Deze zorgt ervoor dat cliënten snel kunnen worden doorverwezen of dat er snel advies kan worden ingewonnen over andere vragen, zoals financiële of juridische zaken.
Waar kijken ze naar uit?
OZW kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. Ze werken hard aan het digitaliseren van de gezinszorg, zodat ze nog sneller en efficiënter kunnen inspelen op de behoeften van hun cliënten. Binnenkort krijgt iedere verzorgende een smartphone om de zorgdossiers up-to-date te houden. Dit maakt het makkelijker om hulp snel en op maat te bieden, zodat cliënten altijd de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Met deze stappen blijft OZW vooruitkijken naar een systeem dat zowel persoonlijk als toekomstgericht is.
Comentarios