“160.000 cliënten ontvangen jaarlijks zorg en ondersteuning aan huis via gezinszorg”
Vlaanderen/Brussel, 15 oktober 2024 – Morgen, op de Dag van de Verzorgende, zetten we de onmisbare bijdrage van verzorgenden in de gezins- en thuiszorg extra in de verf. Met een groeiende zorgbehoefte in Vlaanderen spelen zij een cruciale rol in het dagelijks leven van meer dan 160.000 cliënten, van ouderen tot jonge gezinnen.
Verzorgenden staan in de frontlinie van de zorg aan huis en leveren samen jaarlijks maar liefst 23 miljoen uren zorg en ondersteuning, waaronder ook kraamzorg. Dit maakt hen dé sleutelfiguren in het mogelijk maken van de vermaatschappelijking van de zorg, een pijler van het nieuwe Vlaamse regeerakkoord dat sterk inzet op thuis ouder worden en zorg op maat in de eigen leefomgeving.
Preventieve zorg als kern van hun werk
Verzorgenden in de gezinszorg spelen een cruciale rol in het dagelijks leven van cliënten. Dankzij hun dagelijkse aanwezigheid herkennen ze snel veranderingen in de fysieke en mentale gezondheid. Als de ‘ogen en oren’ van de eerste lijn werken ze nauw samen met andere zorgverleners om mogelijke problemen vroegtijdig aan te pakken. Door preventief in te grijpen, helpen ze dure en ingrijpende opnames te voorkomen en dragen ze actief bij aan een betere levenskwaliteit voor cliënten van alle leeftijden.
Groeiende vraag naar gezinszorg
De vraag naar gezinszorg is de afgelopen vijf jaar exponentieel gestegen, mede door vergrijzing, steeds kortere ziekenhuisverblijven en de toenemende druk op de zorgsector. Verzorgenden ondersteunen een diverse groep cliënten, van ouderen met fysieke beperkingen tot jongere mensen en gezinnen die extra hulp nodig hebben. De zorgnoden worden steeds diverser en complexer, maar gelukkig zijn verzorgenden van alle markten thuis. Tegelijkertijd hebben de economische crisissen van de afgelopen jaren ervoor gezorgd dat veel cliënten hun zorguren hebben verminderd. Dit besparingsgedrag is echter nadelig op zowel korte als lange termijn en stelt de diensten voor gezinszorg voor extra uitdagingen. Toch blijven verzorgenden zich onvermoeibaar inzetten om zorg aan te passen aan de unieke behoeften van elke cliënt, waardoor kwalitatieve ondersteuning gewaarborgd blijft, zelfs in uitdagende tijden.
Verzorgenden zijn onmisbaar
Zonder de dagelijkse toewijding van verzorgenden zou deze maatschappelijke transformatie niet mogelijk zijn. “Zij zijn de stille krachten die elke dag opnieuw zorgen dat mensen thuis kunnen blijven wonen en de zorg krijgen die ze nodig hebben,” aldus Zorggezind, de koepelorganisatie van de diensten voor gezinszorg in Vlaanderen. Op de Dag van de Verzorgende willen we hen dan ook bedanken met een duidelijke boodschap: ‘Jij bent een sleutelfiguur in de zorg’.
De cijfers spreken voor zich
Elk jaar helpen +/- 25.000 verzorgenden in Vlaanderen en Brussel zo’n 160.000 cliënten om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Met 23 miljoen uren zorg en ondersteuning aan huis, van hulp bij dagelijkse activiteiten zoals koken, schoonmaken en boodschappen doen, tot persoonlijke verzorging en emotionele ondersteuning, vormen zij een onmisbare schakel in het Vlaamse zorglandschap. Om aan de toenemende zorgvraag te voldoen, zijn jaarlijks zo'n 1000 extra mensen nodig. De eigen opleidingscentra van de diensten voor gezinszorg spelen hierbij een cruciale rol, door nieuwe krachten te vormen en klaar te stomen voor de uitdagingen in de zorg.
Comments