top of page

Vlaams Regeerakkoord 2024-2029

Kansen voor vernieuwing en versterking van gezinszorg


Het nieuwe Vlaams regeerakkoord biedt perspectief voor de komende vijf jaar. Als koepelorganisatie voor de gezinszorgsector in Vlaanderen zijn we blij dat de ambities voor zorg en welzijn nu zijn vastgelegd en kijken we uit naar de samenwerking om deze plannen verder te concretiseren.


We herkennen veel van de thema’s waar we al langer op inzetten, zoals het belang van thuis ouder worden en de ondersteuning van mantelzorgers. Toch blijven er enkele punten die meer duidelijkheid vragen, waarover we graag verder in gesprek gaan.


Thuis ouder worden: een positieve basis

We zijn blij dat het regeerakkoord sterk inzet op thuis ouder worden. De nieuwe Vlaamse regering benadrukt het belang van ondersteuning van ouderen in hun vertrouwde thuisomgeving, wat volledig aansluit bij de kernwaarden van de gezinszorgsector. Dat de rol van onze sector hierin wordt erkend, biedt een stevige basis om op verder te bouwen.

 

Hervorming van het financieringsmodel

Eén van de meest bemoedigende punten uit het regeerakkoord is de geplande hervorming van het financieringsmodel voor gezinszorg naar een eenvoudiger en transparanter systeem. We zijn blij met het plan voor een eengemaakte erkenning en de vermindering van de administratieve belasting. Als sector staan we klaar om actief bij te dragen aan de ambitie om de registratielast te verlichten, de regelgeving te vereenvoudigen en de het financieringssysteem te moderniseren. De diensten voor Gezinszorg verlenen steeds meer bijstand aan personen met een beperking, psychisch kwetsbare personen, bij thuishospitalisatie en gezinnen met jonge kinderen. Ook deze evolutie vergt een update van de financiering.

 

Vereenzaming, mantelzorg en dementiezorg

De voortzetting van de inspanningen om vereenzaming tegen te gaan, mantelzorgers te ondersteunen en zorg te bieden aan mensen met dementie en personen met een handicap, vormt een belangrijke pijler van het akkoord. We juichen de plannen toe om respijtzorg en dagopvang toegankelijker te maken. Als vaste partner van de overheid op deze vlakken kijken we ernaar uit om deze samenwerking voort te zetten en gezamenlijk de zorg te verbeteren voor kwetsbare groepen.


Blijven investeren in kwalitatieve opleidingen

Een grote uitdaging blijft ook voor de gezinszorg de instroom van voldoende zorgpersoneel en huishoudhulpen. Als sector hebben we reeds geïnvesteerd in levenslang leren en opleidingen op de werkvloer, maar er is nog meer nodig om de instroom van gekwalificeerde krachten te versterken. We hopen dat onze opleidingscentra de nodige erkenning krijgen en dat de Vlaamse regering verder inzet op het versterken van het werkplekleren en zij-instroom.

 

Dienstencheques: waardering en rentabiliteit

We zijn verheugd dat de arbeidsvoorwaarden in de dienstenchequesector worden verbeterd, wat huishoudhulpen de erkenning geeft die ze verdienen. Onze sector biedt nu al betere loon- en arbeidsvoorwaarden dan de commerciële spelers. Daarnaast investeren de diensten gezinszorg sterk in de omkadering en coaching van de huishoudhulpen. Toch blijft de rentabiliteit van het systeem meer dan een aandachtspunt. We willen graag in dialoog gaan met de nieuwe regering om structurele oplossingen te vinden en de leefbaarheid van het systeem te waarborgen.

 

Tot slot kijken we ernaar uit om samen te werken met de nieuwe ministers van Welzijn, Caroline Gennez, en van Werk, Zuhal Demir, om de uitdagingen van de komende jaren aan te gaan. We hopen dat we in dialoog kunnen gaan om de gezinszorg te versterken en jong en oud de zorg en ondersteuning te bieden die ze verdienen.

Comentarios


bottom of page